Blog

dec 7, 2016

Check of jij een gevoelige ondernemer bent?

Categorie: Ondernemen 
Ingestuurd door: Admin

gevoelige ondernemerNiet zo lang geleden was HSP of hooggevoelig nog een ‘vies’ woord. Overgevoelig of aansteller waren woorden die je waarschijnlijk vaak hoorde als jij je weer eens vermoeid voelde of snel van streek raakte zonder aanwijsbare oorzaak. Waarschijnlijk deed je van alles om vooral maar niet op te vallen of te laten merken dat je moeite had om je aan te passen. Waarschijnlijk wilde je er graag bij horen, net zo zijn als iedereen anders en vooral niet opvallen door ander gedrag. 

Maar waarschijnlijk voelde je je wel anders. Waarschijnlijk voelde je je eenzaam en onbegrepen. Alsof niemand is zoals jij. Alsof je er niet bij hoorde.
Niemand vind het leuk om een aansteller genoemd te worden. Niet als hooggevoelig persoon en al helemaal niet als hooggevoelige ondernemer!

Gelukkig zijn de tijden nu aan het veranderen en wordt hooggevoelige zijn steeds meer en meer gezien voor de mooie karaktereigenschap die het is. 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. Zelf dieren kunnen hooggevoelig zijn. Misschien heb je wel eens wat gemerkt aan je hond of kat? Deze spiegelen jou als je vrolijk, humeurig of verdrietig bent. Ze voelen haarfijn aan hoe het met je is. Mijn katten komen altijd extra veel met me knuffelen als het niet zo lekker met me gaat.

Ik voelde me eenzaam en onbegrepen

Vroeger, toen ik nog niet wist dat ik hooggevoelige was, dacht ik altijd dat er iets mis was met mij, dat ik niet normaal was en dat ik nergens bij hoorde. Ik voelde me zo ontzettend eenzaam en onbegrepen. Niet alleen anderen begrepen mij niet, maar ik begreep ook niets van mezelf. En het enige wat ik wilde was ergens bijhoren, net zo zijn als iedereen anders.

Doe maar normaal dan ben je al gek genoeg zei mijn moeder altijd. Niet zeuren en niet aanstellen, vooral je kop niet boven het maaiveld uitsteken. Vanaf jong heb ik al geleerd om mijn hooggevoeligheid weg te stoppen en mezelf maar constant weer aan te passen aan anderen en te doen wat anderen van mij verwachten. Mijn moeder had dit weer geleerd van haar moeder en zo gaat het van generatie op generatie.

Op school werd ik ook veel gepest. Net zoals ik mezelf niet begreep, begrepen de andere kinderen mij ook niet. En kinderen onder elkaar kunnen echt wreed zijn. Het is normaal dat kinderen opstandig en tegendraads gedrag vertonen, ik liet juist het tegenovergestelde gedrag zien en trok me terug in mezelf. Ik kwam niet voor mezelf op en liet alles maar over me heen komen. Dit werd ietsje beter toen ik naar het Atheneum ging, maar ook daar was ik een buitenbeentje en paste ik nergens echt bij.

Weten dat ik hooggevoelig ben was een openbaring

Toen ik erachter kwam dat ik hooggevoelig ben (nu zo'n 8 jaar geleden) was dat voor mij een openbaring. Ik ben niet raar, ik ben niet vreemd, ik ben niet anders en er zijn veel meer mensen zoals ik. Mensen die net zo denken en net zo voelen als ik. Mensen met een zelfde soort verhaal als ik. En dat voelde als thuiskomen bij mezelf

Ik hou niet van hokjes en ik hou niet van labels, maar weten dat ik hooggevoelig ben stelde mij in staat om mezelf veel beter te begrijpen, om waardevolle inzichten te krijgen in mezelf en mijn eigen gebruiksaanwijzing. En dat voelt zo goed! Ik durf mezelf nu volledig te laten zien, als hooggevoelig mens en als hooggevoelige ondernemer.

Twijfel je of je hooggevoelig bent?

Hier kun je ook een test doen om te kijken of je hooggevoelig bent. Onderzoek je hooggevoeligheid, lees erover, doe de test. En als dan blijkt dat jij deze prachtige eigenschap bezit? Accepteer jezelf zoals je bent, erken dat je speciaal bent en ontdek de voordelen van het hooggevoelig zijn. Accepteer jezelf zoals je bent, erken dat je speciaal bent en ontdek de voordelen van het hooggevoleig zijn. Ook al ben je anders dan 4 van de 5 mensen, anders is niet slecht(er). Omarm je hooggevoeligheid, want daarmee omarm je jezelf.

Niet iedereen kan goed omgaan met hooggevoelige mensen. Ze vinden het lastig om te gaan met onze eerlijkheid bijvoorbeeld. Ook vinden ze ons vaak zeuren en misschien af en toe zelfs wat overdreven. En dat is ok. Maar je zult ook veel mooie nieuwe mensen ontmoeten, mensen met wie je wel een klik hebt. Het belangrijkste is dat jij jezelf volledig accepteert en respecteert zoals je bent.

Sommige mensen vinden ons ook heel zweverig en daar houden ze niet van. Ik ben juist een heel aards type en helemaal niet zweverig. Wel mediteer ik elke ochtend en zorg ik dat ik goed geaard ben en blijf. Super belangrijk voor hooggevoelige mensen. Hooggevoelig zijn is helemaal niet zweverig. Zorg dat je gewoon jezelf bent en dat je met beiden benen op de grond blijft staan.

Wat is dat nou hooggevoelig zijn?

Bij hooggevoelige mensen is letterlijk het zenuwstelsel anders bedraad dan bij niet hooggevoelige mensen. Dit zorgt ervoor dat onze sensorische antenne veel gevoeliger staat afgesteld. Wij pikken daarom veel meer sensorische informatie en prikkels op dan niet hooggevoelige mensen. Kortom, we horen meer, we zien meer, we proeven meer, we voelen meer en we ruiken meer. En dit betekent dat we dus ook veel meer informatie moeten verwerken.

Dit zorgt ervoor dat we veel makkelijker overspoelt kunnen raken door het enorme aanbod van prikkels om ons heen. Denk aan harde geluiden, indringende geuren, extreme temperaturen, emoties (van onszelf maar ook van anderen), grote menigten en plotselinge veranderingen. Lees er meer over op de pagina van mijn zuster bedrijf 2BeInBalance.

Hier wat voorbeelden van prikkelingen voor een HSP:

 • Harde geluiden (muziek, schreeuwende mensen, kantoortuin etc);
 • Grote mensen menigten (overweldiging bv)
 • Onverwachte gebeurtenissen/verrassingen;
 • Emoties (van jezelf, maar vooral ook van een ander)
 • Lichamelijke klachten (hoofdpijn, buikpijn, brok in de keel bv)
 • Honger (dit heeft een directe invloed op je humeur. Ik moet echt regelmatig eten anders ben ik niet te genieten);
 • Sferen (bij het binnengaan van een ruimte voelen we vaak al wat er gebeurd is)
 • Energie (mensen die een negatieve energie bij zich dragen of die jouw energie helemaal leegzuigen)

Gelukkig zijn wij niet de enige hooggevoelige ondernemers. Volgens Elaine N. Aron, de grondlegger van het begrip hooggevoeligheid, is ongeveer 15%-20% van de bevolkinghooggevoelig. Ze heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Ze heeft hierover diverse zeer waardevolle boeken geschreven, waarin je veel herkenbare verhalen zult lezen.

Heb je de test gedaan? Wat was jouw score?

Heb je de test gedaan bij mijn zusteronderneming 2BeInBalance? En wat kwam daaruit, wat was je score? Had je meer dan 15 punten? Dan ben jij hoogst waarschijnlijk hooggevoelig en dus een hooggevoelige ondernemer!

En dat is goed nieuws! dan ben je hier op het juiste adres.

Gevoelige ondernemer, ik wil jou helpen!

Ik help je graag om jouw hooggevoeligheid in te zetten als kracht binnen je bedrijf, zodat je kunt genieten van de voordelen die het je biedt in plaats van last te hebben van de nadelen. Zodat je kunt gaan ondernemen vanuit je kracht, vanuit je intuïtie en vanuit positiviteit.

Loop je ook weleens tegen een of meer van de volgende dingen aan:

 • Je voelt je soms onzeker en bent bang dat je zult falen.
 • Je merkt dat je gesloopt bent aan het einde van de dag en dat klanten je energie leeg zuigen als het ware.
 • Je werkt keihard maar je verdient veels te weinig. En je weet niet hoe je dit moet veranderen
 • Je vindt het moeilijk om focus te houden en keuzes te maken.
 • Je vindt het lastig om uit je comfort zone te stappen en bv naar een netwerk bijeenkomst te gaan of klanten op te bellen.
 • Je vindt het lastig (genoeg) geld te vragen voor je diensten.
 • Je vraagt je regelmatig af of mensen wel zitten te wachten op jou en wat jij te bieden hebt.
 • Je merkt dat je je eigen hooggevoeligheid maar moeilijk kunt accepteren.
 • Je voelt een grote drive om andere mensen te helpen, maar hoe verdien je daar je brood mee?
 • Je leest dat er ook positieve kanten zijn aan het hooggevoelig zijn, maar die heb jij nog niet kunnen ontdekken.
 • Je wil graag ondernemen vanuit 'flow' maar die flow raak je steeds weer kwijt.
 • Je bent de koningin van het uitstellen en je komt vaak moeilijk in actie.
 • Je hebt honderd duizend ideeen, begint overal aan, maar afmaken....hhhmmmm.

Ben jij hooggevoelig en heb je een eigen bedrijf? Wil je met passie, plezier en resultaat in jouw bedrijf werken? Wil je je hooggevoeligheid leren inzetten als kracht, zodat je moeiteloos en veel energie kunt ondernemen?

Plan dan ontdekkingssessie met mij. Hierin gaan we samen kijken wat je wensen en uitdagingen zijn wat betreft jouw bedrijf en je hooggevoeligheid

Ja, ik wil moeiteloos ondernemen!
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!