Blog

nov 7, 2016

15 tips voor hooggevoelige ondernemers

Categorie: Ondernemen 
Ingestuurd door: Admin

HSP ondernemers tips 2beinbalance arnhemDe afgelopen 5 maanden heb ik het bijvzondere VIP traject mogen meedoen van Cindy Vranken aka Mega Cindy, de Happy Sales Preneur (HSP). Wat heb ik veel geleerd in dat traject en wat heb ik een mooie en vooral bijzondere mensen mogen ontmoeten.

Ik heb heel veel inzichten gekregen in mijzelf, maar ook in mijn ondernemerschap. Deze inzichten en de inzichten die ik in de loop der jaren al had gekregen, wil ik graag met jullie delen.

Hier 15 van mijn meest belangrijke inzichten die ik vandaag met jullie wil delen:

Verbind je met je hart en volg je passie

Doe dingen waar je blij van wordt in je bedrijf, de dingen waar je hart een sprongetje van maakt, de dingen waar je energie van gaat stromen en waar je hoofd van overloopt zoveel ideeen als je ineens hebt. Neem je beslissingen gebaseerd op je intuitie, je buikgevoel. Elke keer als ik beslissingen neem met mijn hoofd en niet vanuit mijn intuitie dan blijken dat de verkeerde beslissingen te zijn. Dit werd mij op het einde van de training nog eens extra duidelijk toen ik er zelf achter kwam dat ik niet naar mijn hart had geluisterd maar naar mijn hoofd en dat ik dus niet mijn passie aan het volgen was. Nu heb ik een beslissing genomen vanuit mijn hart en mijn passie en o wat voelt dat goed!

Wees niet bang om anderen om hulp te vragen

Zelf heb ik ook een coach en die vraag ik regelmatig om hulp en om feedback. Ook vraag ik hulp aan mijn netwerk en vraag ik mijn klanten om feedback en om doorverwijzingen. Kom uit je comfortzone en vraag de mensen om je heen om hulp. Dit is geen teken van zwakte, maar juist van sterkte. Iedereen heeft hulp nodig op zijn tijd, dus durf erom te vragen als jij hulp kan gebruiken.

Doe niet alles alleen en besteed dingen uit

Toen ik net starte deed ik alles zelf. Ik bouwde mijn eigen website, ik maakte mijn eigen logo en flyers, ik deed mijn eigen boekhouding etc. En in het begin was dat nog niet zo erg, want ik had nog niet zoveel klanten. Maar toen het aantal klanten toenam, kwam ik al snel tijd te kort. Inmiddels besteed ik mijn boekhouding uit en laat ik mijn website opnieuw bouwen door iemand anders. En ja dat vond ik best lastig aangezien dat mijn vroegere vakgebied was en ik dat eigenlijk best zelf kan. Maar ik heb geleerd dat dingen uitbesteden niet alleen mijzelf helpt, maar ook anderen. Ik heb nu minder zorgen, minder stress en daardoor meer rust in mijn leven.

Blijf trouw aan jezelf

Meet je succes niet af aan wat anderen doen of hoe anderen presteren. Geloof in jezelf en je eigen uniekheid en volg jouw eigen pad. In mijn optiek bestaat concurrentie niet, want mensen kiezen voor jou als uniek persoon. Ze kiezen voor wie jij bent en voor wat jij te bieden hebt en voor wat jij hebt meegemaakt. Het is een gevoel, die wel bekende klik. Dus blijf trouw aan jezelf en de juiste mensen/klanten zullen je vinden.

Geloof in jezelf

Dat is wat dingen mogelijk maak. Als jij al niet gelooft dat je het kan en dat je een ander kan helpen, waarom zouden zij dat dan wel geloven? Het is niet altijd makkelijk, dat weet ik als geen ander, maar als je gelooft in jezelf en wat je kunt, dan is alles mogelijk.

Manifesteer wat je wil

Het is eenvoudig gezegd en eigenlijk ook niet zo heel moeilijk om te doen en toch hebben we hier vaak grote moeite mee. Stel jezelf concrete resultaten voor. Bv: Op 1 januari 2017 heb ik 5000 euro op mijn bankrekening. Vanaf 1 december 2016 heb ik elke dag 2 klanten. Of heb ik elke week 2 salesgesprekken. Wees zo specifiek mogelijk en zie het eindresultaat echt voor je. Het werkt echt! Geloof erin, zie het voor je en dan gebeurd het ook echt. Probeer het maar en je zult versteld staan, net als ik!

Zorg dat je elke dag vult met humor

Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Humor is voor mij heel belangrijk en onmisbaar in het dagelijks leven. Humor helpt relativeren en lachen is ook nog eens gezond voor je. Dus lach veel en vaak. Lach vooral ook om jezelf, neem alles niet te zwaar en wees lief en milt voor jezelf.

Zorg dat je goed aan de dag begint (Goed ochendritueel)

Toen ik jonger was wilde ik het liefst zo lang mogelijk slapen. Dus ik stond een half uur voor ik de deur uit moest op, snel douchen en aankleden en dan de deur uitvliegen. Dit gaf mij de hele dag het gevoel dat ik achter de zaken aan rende. Tegenwoordig neem ik ruim de tijd, voer ik mijn ochtend ritueel uit in rust en begin ik de dag ontspannen en relaxt. Ik doe elke ochtend een ademhalings en een aardingsmeditatie, waarin in mezelf grond, centreer en bescherm en zo begin ik goed, beschermt en vol energie aan mijn dag.

Zorg voor een goed focus, stel doelen en onderneem actie

Doelen stellen is belangrijk in je bedrijf. Het geeft je focus, het helpt je om keuzes te maken en daardoor de dingen te bereiken die belangrijk zijn. Stel jezelf regelmatig de vraag: Hoe kan ik meer focus aanbrengen in mijn bedrijf, in mijn aanbod, mijn producten of diensten? En maak dan een planning om je doel te halen en hou je eraan.

Weet hoe je bedrijf er financieel voor staat

Zorg dat je altijd weet hoe je bedrijf er financieel voor staat. Door in het begin mijn eigen boekhouding te doen weet ik heel goed hoe het met mijn bedrijf gaat en hoe de financiele kant van je bedrijf werkt. Ik kijk nu meerde malen in de week in mijn boekhouding om te kijken hoe ik er voor sta, zodat ik eventueel kan bijsturen om mijn doelen te halen. Focus op het halen van je omzet doelen, want waar je je aandacht op richt groeit!

Werk aan je money mindset

Veel mensen hebben last van belemmerende overtuigingen wat geld betreft. Ik was er een van en zo meerdere met mij tijdens de training. Zorg dat je aan de slag gaat met die belemmerende overtuigingen zodat je comfortabel wordt met de financial kant van je bedrijf. Jij hebt iets te bieden aan mensen, je helpt problemen oplossen en daarvoor mag je zonder schaamte of schuldgevoel geld ontvangen.

Geef niet op!

Tegenslag hoort bij het leven en zo ook bij het ondernemen. Je probeert wat en het lukt niet. Geef vooral niet op en probeer wat anders. Als iedereen het bij elke tegenslag opgeeft dan was er niemand succesvol. Geloof in jezelf, geloof in je missie, geef niet op en probeer wat nieuws. De aanhouder wint en zal succesvol zijn!

Ga op zoek naar samenwerkingspartners met dezelfde normen en waarden

Samenwerken met gelijkgestemde partners die jou aanvullen en dezelfde normen en waarden bezitten als jij biedt ongekende nieuwe mogelijkheden en daarmee ontwikkeling voor je bedrijf. Door samenwerkingen aan te gaan kan je bedrijf heel snel groeien en daarnaast kun je ook Add to dictionary acties ondernemen of bv webinars gaan geven. Zorg wel dat je dezelfde doelklant hebt en dat je niet in elkaars vaarwater zit.

Kijk eens goed naar je business model

Werk jij nog op basis van uurtje factuurtje? Dan heb je vast gemerkt dat er een plafon zit aan wat je kunt verdienen....zoveel uur per dag maal zoveel euro per uur = max. Maar wat nou als je meer wilt verdienen? Er zitten niet meer uren in de dag....Je kan wel je uurprijs omhoog doen, maar ook daar zit een plafon aan. Dus wat dan? Ik ben eens kritisch gaan kijken naar mijn businessmodel en ik heb toen pakketten gemaakt van mijn diensten. Mensen betalen me nu voor de waarde die ik lever en de oplossing die ik hen biedt. Hoe meer waarde ik lever, hoe hoger de prijs. En weg is het plafon. Blijf steeds weer opnieuw naar je businessmodel kijken en hoe je die kunt verbeteren.

Investeer in jezelf

Volg cursussen/workshops/trainingen, neem een businesscoach, geef je op voor webinars of ga naar seminars. Dit helpt jou niet alleen je ondernemers kwaliteiten te verbeteren, maar het geeft je ook vertrouwen in jezelf en helpt je nog scherper te krijgen wat nou je passie en missie is. Je breidt je kennis verder uit en dit stelt je in staat mensen nog beter te kunnen helpen. Je groeit niet alleen zelf, maar ook je bedrijf groeit er door.

Merk je dat bovenstaande dingen bij jou nog niet helemaal vlekkeloos verlopen en ben je op zoek naar een coach die jou hierbij kan helpen en ondersteunen? Neem dan contact met me op voor een Moeiteloos Ondernemen Sessie.

Ja, ik wil moeiteloos ondernemen!
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!