Gefeliciteerd met je aanvraag!

Barbera SchoutenWat super gaaf dat je in jezelf hebt geïnvesteerd door dit  aan te vragen.

Binnen enkele minuten ontvang je een email met daarin de link.

Zie de email niet, check dan of hij niet toevallig in je SPAM folder terecht is gekomen*.

Terwijl je wacht wil ik je vast 5 tips meegeven die jou gaan helpen om je zelfbewustzijn te vergroten als HSP.

Tip 1: Zorg goed voor jezelf

Zorg goed voor jezelf

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is goed voor jezelf zorgen helemaal NIET egoïstisch!

Goed voor jezelf zorgen betekent dat je jouw lichaam en geest in goede (fysieke) conditie houdt. Did zal je helpen om je grenzen te bewaken en om gemakkelijk alle informatie die door je sensorische organen wordt opgepikt, te filteren.

Hoe ongezonder je lichaam is, hoe moelijker het is om je goed te voelen.

Hoe zorg je er nou voor dat je jezelf in goede conditie houdt?

Door te zorgen voor een goede balans tussen activiteit, rust, sporten, vermaak, plicht en plezier.

Begin met je lichaam te leren te verlangen naar gezond eten, gezond drinken en gezonde beweging. En als je niet van sporten houdt, ga dan dagelijks een stuk wandelen of fietsen in het bos. Dit zal je helpen om fysieke en psychologische spanning los te laten.

De natuur  helpt je om je weer te verbinden met jezelf en jouw kern kracht. Ga op zoek naar een plek in de natuur die fijn aanvoelt en ga daar dan regelmatig heen om weer op te laden.

Tip 2: Zorg dat je eigen behoeften eerst komen

Zorg dat je eigen behoeften eerst komen

Misschien voel jij je regelmatig onzeker of 'anders' dan anderen en mogelijk voel jij je daardoor regelmatig eenzaam?

Maar zo hoef jij je niet te voelen.

Dit gevoel komt vanuit ons innerlijk kind en is een teken dat je iets tekort komt, wenst of mist. Wat belangrijk is om te begrijpen is dat jij als volwassene jouw eigen innerlijke kind kunt geven wat het nodig heeft. Troost jezelf als je verdrietig bent, hou jezelf gezelschap als je je eenzaam voelt, help jezelf als je de draad kwijt bent in nieuwe situaties. Vraag jezelf wat jij nodig hebt om je weer goed te voelen. Oordeel niet en wordt ook niet boos op jezelf, maar onderzoek wat het is dat jij op dat moment nodig hebt en geef dat dan aan jezelf.

Op deze manier kun je altijd rekenen op je eigen steun en is er dus altijd iemand die voor je klaar staat.

Goed voor jezelf zorgen en je eigen behoeften eerst laten komen is helemaal niet egoïstisch, maar is essentieel voor jouw overleving in deze wereld. Als jij niet voor jezelf zorgt en je eigen behoeften centraal stelt, hoe kun je je dan ooit goed voelen?

Tip 3: Maak je niet druk om wat anderen vinden

Maak je niet druk om wat anderen vinden

Wij zijn vaak zo bezig met wat andere mensen van ons vinden en of ze ons wel aardig vinden, dat we vergeten om trouw te zijn aan onszelf en onze behoeften en daardoor laten we anderen vaak over onze grenzen heen lopen.

Maar waarom gebruiken we deze situaties niet om te oefenen veerkrachtiger te worden?

Dit doe je door je goed af te stemmen op je intuïtie en je door je intuïtie te laten leiden in zulke situaties. Dit zal jou enorm gaan helpen om trouw te blijven aan jezelf, aan je behoeften en om je grenzen te voelen en aan te geven.

Je zult verbaasd staan hoe krachtig jij je hierdoor voelt!

Probeer de volgende dingen te vermijden in dat soort situaties: Verdedig jezelf niet meteen en laat jezelf niet overweldigen. Loop gewoon weg. Wat kan jou het nou schelen wat ze daar van vinden. Blijf kalm, gecentreerd en in je kracht.

Ga niet mee in hun energie, maar blijf trouw aan jouw eigen (positieve) energie.

Later, als je alleen bent en er de behoefte toe voelt, kun je de situatie analyseren en (zo objectief mogelijk) kijken wat je van de situatie kunt leren en waarom jij het ervaarde als een lastige situatie. Probeer alles zo min mogelijk persoonlijk te maken en komen er toch emoties op, zorg er dan voor dat je daar een gezonde uitlaatklep voor hebt (praten met een vertrouwde, schreeuwen in de auto of een stuk hardlopen bv).

Tip 4: Geef jezelf toestemming om niets te doen

Geej jezelf toestemming om niets te doen

Elaine Aron zegt dat er niets zoveel invloed heeft op de hoog sensitieve mens dan overweldiging en stress. En om dat tegen te gaan is het heel belangrijk dat jij jezelf toestemming geeft om niets te doen en dat je voldoende tijd inplant voor ontspanning en herstel.

Als HSP is het essentieel dat jij voldoende "mij" tijd neemt. Wees geduldig en liefdevol met jezelf terwijl je ontdekt hoeveel tijd je precies nodig hebt voor jezelf. Herken dat je in een wereld leeft waar groter, beter en sneller vaak meer gewaardeerd wordt dan minder doen. Zorg voor een goede balans tussen wat je doet en gewoon zijn.

Dit is de sleutel tot jouw innerlijke gezondheid en geluk.

Luister naar je lijf en eer je natuurlijke ritme.

Tip 5: Zet een positieve intentie voor de dag

Zet een positieve intentie voor de dag

Een intentie zetten, vooral aan het begin van de dag, is een krachtige manier om je te focussen op de (positieve) gevoelens die je wilt creëren en ervaren gedurende de dag. Intenties zetten helpt je om oude emoties en negatieve gedachten los te laten en hierdoor voel jij je krachtiger en zekerder over jezelf, je lichaam en je leven.

Ik merk dat het voor mij het beste werkt om 's ochtends mijn intenties als eerste te zetten, terwijl ik nog in bed lig. Zo kan ik ze niet vergeten of afgeleid raken door de dag. Maar voel vooral welk moment voor jou het beste werkt. Neem elke dag een paar minuten en zeg tegen jezelf ,"Mijn intentie voor vandaag is....". 

Welke van deze tips vond je het meest bruikbaar?

Zat er een tip tussen die je meteen bent gaan toepassen?

En welke van deze tips gebruik jij al in je dagelijks leven?

Ik hoop dat je wat had aan deze tips en dat je ze meteen kunt toepassen in je leven.

De HSP Overlevingsgids: Van Overweldiging naar Super Power in 9 stappen

Als je deze tips waardevol vond en je kan nog meer tips EN praktische meteen toepasbare oefeningen gebruiken over het omgaan met je (hoog) sensitiviteit, kijk dan eens naar mijn ebook "HSP Overlevingsgids: In 9 stappen van overweldiging naar Super Power. Dit ebook is ook verkrijgbaar als audioboek.HSP Overlevingsgids: Van Overlwediging naar Super Power in 9 stappen.

HSP Overlevingsgids: Van Overweldiging naar Super Power in 9 stappen + audioboek

*Ontvang je de mail niet, zit hij niet in je SPAM of heb je andere vragen, aarzel dan niet om contact met me op te nemen via Barbera@hspondernemerscoach.nl. Ik help je graag!


Heb je nog vragen?

Neem contact op!