Blog

okt 7, 2016

Hoe hooggevoelige mensen een burn-out kunnen voorkomen

Categorie: HSP 
Ingestuurd door: Admin

HSP burnout ArnhemAls je je uitgerekt voelt tot voorbij je grenzen dan ben je niet alleen. De enorme werkdruk en stress van zoveel hooggevoelige mensen is een voorschrift voor een burnout.

Je zou denken dat een burn-out voorkomen simpel te realiseren zou zijn door niet oververmoeid te raken.

Maar zo simpel is het niet...

Veel mensen in deze snelle wereld zouden al een burn-out krijgen van de dagelijkse eisen als ze niet hooggevoelig zouden zijn.

Het probleem van het krijgen van een burn-out wordt voor hooggevoelige mensen nog eens extra versterkt doordat hun stress niveau van nature al hoger ligt. De overstimulatie die wij ervaren wordt veroorzaakt door het snelle levenstempo, herrie en een zintuiglijke intense wereld.

Oorzaken van een burn-out voor hooggevoelige mensen

Voor hooggevoelige mensen kan een burn-out door veel dingen veroorzaakt worden:

 • werk; omdat er steeds meer van ons verwacht wordt en we dat moeten realiseren in minder tijd.

 • creatieve burnout; omdat veel HSP-ers vaak erg creatief zijn. Creativiteit volgt geen nauwgezet schema, maar we verwachten dat vaak wel. Creativiteit kan zelf ook voor druk zorgen en als dat gedurende lange tijd aanhoud dan kan creatieve burn-out een gevolg zijn.

 • een hoog inlevingsvermogen kan ook resulteren in ernstige burn-out klachten. Ons inlevingsvermogen kan er voor zorgen dat we diep graven en dat kan uiterst gewetensvol zijn, wat dan nog weer een extra last is die wij ons zelf opleggen. Soms wordt dat niet beloond, maar het is iets dat wij doen om vrede te hebben met ons zelf.

 • teveel zintuigelijke stimulatie door bv. alle vormen van licht, geluid, chemicaliën en elektronica kunnen ook bijdrage aan het afstevenen op een burn-out.
 • slechte relaties, thuis en op het werk, kunnen ook bijdragen aan het krijgen van een burn-out.

 

Wat is een burn-out?

HSP burnout ArnhemBurn-out is niet alleen een emotioneel probleem. Burn-out wordt ook wel omschreven als uitputting van de fysieke of emotionele kracht of motivatie vaak als gevolg van langdurige stress of frustratie.

Dit klinkt simpel en is waarschijnlijk waar voor veel non-HSP'rs. Dat betekend echter niet dat ze niet ook van toepassing zijn op hooggevoelige mensen.

Voor HSP'rs zijn beide oorzaken ernstig omdat onze behoefte aan rust hoog en regelmatig  is en omdat veel soorten werk voor ons niet geschikt zijn met name alle vormen van geestdodend werk.

Maar er zijn nog meer factoren die meespelen voor hooggevoelige mensen:

 • de rust die we nodig hebben van het in de buurt zijn van andere mensen

 • de rust die we nodig hebben door alle vormen van overmatige stimulatie

  • licht

  • geluid

  • vermaak

  • menigten

  • hoge druk situaties

  • competitieve situaties

  • toxische sociale omgevingen

Werk burn-out kan ook voorkomen:

 1. als het werk wat we doen niet past bij ons niveau en onze interesses

 2. als we weten dat we geen interesse hebben in een bepaalde baan of taak en we onszelf dwingen dit toch (te vaak) te doen

 3. als onze werkomgeving gebaseerd is op angst met politieke spelletjes

 4. als we te veel noodgevallen hebben, zowel thuis als op het werk

 5. als we ziek zijn of een familie lid is ziek, waardoor we eigenlijk de kaars an 2 kanten opbranden

Werk is een bijzonder uitdagend onderwerp voor hooggevoelige mensen, omdat wij de behoefte hebben dat ons werk betekenisvol moet zijn, wat we kunnen uitvoeren in ons eigen tempo en wat liefst onze roeping moet zijn.

Al deze factoren - de aanwezigheid van sommigen en de afwezigheid van anderen - creëren stress voor hooggevoelige mensen. Omdat ons systeem zo gevoelig is, zullen slechte eet- en leef gewoonten deze potentiële burn-out veroorzakers alleen maar versterken.

Als we ons goed voelen, kunnen we weerstand bieden tegen deze factoren in ons leven. Maar als we in een moeilijke periode zitten, welke te lang aanhoudt, dan zullen ze ons verwakken. Het leven is niet bedoelt om een constant noodgeval te zijn.

Beoordelen van het burn-out potentieel in jouw leven

HSP burnout ArnhemOm het burn-out potentieel in jouw leven te beoordelen, evalueer je elke aspect uit je leven met behulp van onderstaande lijst op een schaal van 1-10, waarbij 1 staat voor weinig stress en burn-out potentieel en 10 staat voor extreem burn-out potentieel.

 1. Kijk naar je fysieke conditie:

  • als je sterk bent en over fysieke reserves beschikt, ben je misschien een HSP-er die weerstand kan bieden aan langdurige stresssituaties.

  • als je een HSP-er bent met een lagere veerkracht, dan moet je voorzichtig zijn met de mate van stress die je toestaat en zal je maatregelen moeten treffen om fysieke burn-out te voorkomen.

  • je wordt snel moe

  • je bent ziek of je bent vaak ziek

 2. Kijk naar je werk situatie:

  • word je gewaardeerd?

  • doe je werk waar je van houdt of doe je geestdodend werk?

  • heb je de vaardigheden die je nodig hebt om te slagen in jouw vakgbied?

  • werk je samen met mensen die goed voor je zijn en die rekening houden met je sensitiviteit?

  • heeft de organisatie een goed management zodat je niet beinvloed ordt door constante noodgevallen?

  • moet je vaak overwerken?

  • wordt je goed beloond? zijn je arbeidsvoorwaarden goed?

 3. kijk naar je relaties:

  • begin bij je familie. is het een warme, liefdevolle, steunende familie? wordt je geaccepteerd of ben je over het algemeen gefrustreerd vanwege de minachtendheid en de ongelukkigheid in je familie?

  • heb je goede, steunende vrienden die je accepteren en je sensitiviteit begrijpen?

  • ben je lid van een gemeenschap/groep die je HSP eigenschappen begrijpen en steunen?

  • ben je gelukkig met je sociale leven?

  • zijn je werk relaties goed en productief?

 4. kijk naar de tijd van het jaar: 

  • zijn er bepaalde (jaarge)tijden waarin je je sneller overbelast voelt en dus meer risico loopt op burn-out dan bij anderen?

  • zijn er tijden dat de mensen om je heen overbelast zijn en youw verantwoordelijkheden toenomen als gevolg daarvan?

 5. kijk naar de algemene stress in je leven:

  • loopt je burn-out vanuit 1 of 2 gebieden over naar andere gebieden en ben je in de gelegenheid om tijd te nemen om te herstellen?

  • zie je potentie voor een aankomende burn-out in een deel van je leven?

  • als je kijkt naar de beoordeling van jouw burn-out, hoe ziet die er dan voor jou uit? Fluitje van een cent? Beheersbaar? Serieus burn-out potentieel?

Stappen om burn-out te voorkomen:

HSP burnout ArnhemIedereen kan last krijgen van een burn-out. Hooggevoelige mensen lopen echter wel een groter risico last te hebben van een maatschappij die veel van je vraagt dan anderen. Maar er zijn stappen die je kan zetten om je af te schermen van de ergste effecten van een burn-out.

Hier zijn 9 dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je sensitiviteit verandert in een burn-out:

 1. versterk eerst je lichaam. Verbeter je energie door goed en voldoende te slapen, regelmatig te bewegen, te zorgen dat je gehydrateerd blijft en door goed, gezond en regelmatig te eten. ontgift regelmatig je lichaam omdat toxinen zich in je lichaam kunnen opbouwen gedurende een langere periode. Gebruik kruiden om je zenuwstelsel te ondersteunen en de impact van stress op je lichaam onschadelijk te maken.

 2. leer mediteren om zo stress te verminderen en je te helpen met je emotionele balans. Op de lange termijn helpt mediteren je los te maken van toxische mensen en helpt het je zenuwstelsel te herstellen.

 3. maak een lijst van alle gebieden van je gezondheid waarvan je vind dat ze voor verbetering vatbaar zijn en zet daar prioriteiten bij.

 4. zoek op het internet naar informatie om die delen van je leven die beter kunnen te verbeteren. Wees niet bang om grote problemen zoals je werk/baan keuzes of je familie problemen aan te pakken.

 5. wees niet bang om drastisch te snijden in verplichtingen die te veel van je vragen. Je overige verplichtingen zullen baat hebben bij je extra aandacht. Jij bent niet verantwoordelijk voor de verwachtingen van anderen.

 6. hou je vaardigheden bij zodat je goed in de markt ligt en je je functie goed en zonder al te veel stress kunt blijven uitvoeren.

 7. voor de taken die je haat zijn er meerdere opties: stop ermee als ze niet belangrijk zijn, splits ze op in kleine brokken zo dat je er niet een hele lange tijd achter elkaar mee bezig hoeft te zijn, delegeer ze of ruil je ongewenste taak met een ongewenste taak van iemand anders. Vermijd geestdodend werk. Dat staat algemeen bekend als zuigend voor HSP-ers.

 8. bepaal wat voor je het belangrijkste is, zodat je daar meer tijd aan kunt besteden aan activiteiten die grote waarde hebben voor jou en daarmee je tevredenheid vergroten. Dit zal je beschermen tegen minder plezierige ervaringen.

 9. behandel burn-out als een levenslang aandachtspunt, welke je kunt elimineren door goed voor je eigen leven te zorgen. Het is een flinke uitdaging voor HSP-ers, maar wel een die zeer de moeite waard is.

Het leven van iedereen doet er toe en iedereen verdient het te genieten van zijn leven.

HSP-ers moeten leren nee zeggen. Je hoeft niet rond te zeulen met het gewicht van de wereld op je schouders.

Als je flexibel bent, let op je verplichtingen en je sensitieve natuur en goed voor jezelf zorgt, dan doe je wat noodzakelijk is om een burn-out te voorkomen.

Een burn-out voorkomen is een van de belangrijkste dingen die een hooggevoelig mens kan doen.

Het is de moeite waard!

Wil je op de hoogte blijven? Maak dan een goede stap voor jouw bedrijf, schrijf je in voor mijn tips en check of jij een hooggevoelige ondernemer bent met de HSO Checklist.

Vind je het leuk om een keer samen te sparren over waar je tegen aanloopt?

Ik bied bv een gratis 30 minuten groei sessie aan en die kun je hier boeken

Twijfel je of je een hoog sensitieve ondernemer bent, doe dan de Quiz!
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!