Blog

aug 7, 2016

10 redenen waarom hooggevoelige mensen geboren leiders zijn

Categorie: HSP 
Ingestuurd door: Admin

leiderschap hsp arnhem 2beinbalanceAls iemand die vaak door mensen bestempeld is als "gevoelig", ben ik gewend geraakt dat dat woord vaak gekoppeld wordt aan andere termen als "over". Zulke woorden hebben de neiging een negatieve betekenis te geven aan gevoeligheid. Kijk bijvoorbeeld eens naar Jane Austen’s Sense and Sensibility. Het woord "sense" staat hier voor kalme zelfbeheersing en een uitstekend inschattingsvermogen. "Sensibility" daarentegen staat weer voor intense gevoelens en soms irrationeel gedrag. Ten slotte is het Maryanne die door de regen dwaalt en door plassen klotst, nadat ze de bons heeft gekregen van haar minnaar, waardoor ze uiteindelijk zo ziek wordt dat ze bijna dood gaat. Niet echt het goede voorbeeld van gezond verstand gebruiken.

Gebaseerd op de bevindingen van Dr. Elaine Aron, de psycholoog die de term "Hoog Sensitieve Persoon (HSP)" in het leven heeft geroepen, is onze kijk op gevoeligheid een misvatting. Gevoeligheid, zo zegt ze, reflecteert en bepaald type overlevingsstrategie; eerst kijken voor je wat doet. En mensen met een sterke overlevingsdrang zijn vaak zelf gedreven, hoog gemotiveerde individuen. Krachtige emoties kunnen uitstekende triggers zijn om jou in beweging te brengen en deze kwaliteit leent zichzelf gemakkelijk om de leiding te nemen en controle uit te oefenen over bepaalde situaties in jouw leven. Hier volgen tien goede redenen waarom gevoelige mensen uitstekende leiders zijn:

1. Ze observeren nauwlettend interpersoonlijke relaties

Gevoelige mensen hebben sterke emotionele antennes en kunnen makkelijk zien wie er goed op kan schieten met wie en wie niet. Dit is een belangrijke eigenschap om te hebben als je voor de klas staat of voor de directiekamer. Op het moment dat er samen gewerkt moet worden, kan een leraar er bijvoorbeeld voor zorgen dat 2 leerlingen die vaak botsen samen niet in dezelfde groep terecht komen. Een gevoelige team leider of project manager zal in de gaten hebben wie er een creatieve geest heeft en kan zich voorstellen hoe die personen samen tot een briljante oplossing kunnen komen als je ze samen aan het werk zet voor bv een nieuwe marketing campagne of een nieuwe sales pitch.

2. Ze zijn uitstekende klankborden

Gevoelige mensen die een positie van leiderschap of autoriteit bekleden hebben vaak ook een belangrijke adviserende rol, of dit nou gaat om een onderzoeksproject of een innovatief product idee. Soms hebben we al volledig gevormde ideeën in ons hoofde, soms zijn we embryonaal en onduidelijk, zonder benen om op te staan en om op voort te bewegen. Dit is wanneer we de leiders in onze leven overspoelen met wat ik weleens liefkozend brein-braaksel noem, een stroom aan woorden waar voor veel mensen geen touw aan vast te knopen is, maar waaruit een ervaren mentor de bruikbare informatie ontleed om jou te helpen aan je droom te werken.

3. Ze laten je uitrazen

Leiders en managers hebben de verantwoordelijkheid om erop toe te zien dat iedereen onder hun super visie goed met elkaar samenwerkt. Dit houdt vaak in dat ze misverstanden en gekwetste gevoelens moeten aanpakken of dit nu thuis, voor de klas, op het speel veld of op de werkplek is. Veel van ons dragen onnodig toxisch afval bij ons in de vorm van negatieve emoties als stress, angst of bitterheid. Het uiten van deze frustraties lucht niet alleen enorm op, het zorgt ervoor dat mensen hun problemen kunnen oplossen waardoor iedereen veel productiever werkt en leeft.

Het is wel belangrijk het verschil te zien tussen het luchten van je hart en het dumpen van je emoties, je hebt namelijk toestemming nodig om je hart te luchten. Dus onthoud dat gevoelige mensen vaak enorm emotioneel in trek zijn vanwege hun goede luister- en relateer- eigenschappen, dus neem ze niet voor lief. Als je advies wil van je beste vriend of van een mentor, vraag dan of nu een goed moment is om te praten voordat je op de "release" knop van je hoge-druk-klep drukt.

4. Ze begrijpen de waarde van een compliment

Gevoelige mensen zijn geweldige leiders als het gaat om het evalueren van de prestaties van anderen. Een van de dingen die ik geleerd heb als manager, was hoe ik complimenten en constructief advies kon geven aan werknemers. In essentie stopte ik mijn constructieve advies tussen de complimenten. Als een white paper van iemand vol zat met taal- en spel fouten, maar hij had een uitstekende conclusie en goede onderzoeksresultaten, zorgde ik ervoor dat ik mijn opbouwende kritiek verzachte met complimenten.

Omdat gevoelige mensen zich goed kunnen verplaatsen in de ander en nadenken over hoe zij zelf zouden reageren als ze kritiek zouden ontvangen, weten ze als geen ander hoe ze hun kritiek positief i.p.v. negatief moeten formuleren. Een medewerker zeggen "Je hebt geweldige ideeën, dus zorg ervoor dat je deze ook uit tijdens de volgende vergadering", klinkt een stuk beter dan "Je bent zo verlegen dat je mompelt als je praat, waardoor je niet te verstaan bent en mensen je niet serieus nemen."

5. Zij waarderen het belang van het geven van aanmoediging

Gevoelige mensen hebben de neiging zich veel aan te trekken van wat andere mensen vinden. Hierdoor herkennen zij dat wij allemaal bevestigende woorden nodig hebben van tijd tot tijd.Of je nou die erg verdiende waardering krijgt of gewoon alleen een klopje op de rug om je verder te helpen, gevoelige mensen zijn sterkte leiders en herkennen dat het soms al genoeg is om verder te kunnen als je het gevoel hebt dat iemand in je gelooft. Zelfs op een slechte dag als we niet op ons best zijn, zal een sensitieve leider de tijd nemen om ons te bedanken voor ons harde werken en ons aanmoedigen om vooral zo door te gaan.

6. Ze denken na over timing als ze informatie geven

Omdat gevoelige mensen zich gemakkelijk kunnen inleven en in ander mans emotionele schoenen kunnen stappen als ze nieuws te geven hebben, proberen zij zich voor te stellen hoe zij zich zouden voelen als zij die informatie moesten ontvangen, vooral als het slecht nieuws is. Als de promotie waarop je gehoopt had plotseling niet door gaat, zullen ze je dat waarschijnlijk niet als eerste vertellen op maandag ochtend. Dat zou echt een vervelend begin zijn van je week.

7. Ze houden de communicatie altijd open

Iedereen heeft af en toe veiligheid nodig, iemand waar we op kunnen vertrouwen of met wie we kunnen praten over de vragen die we hebben. Daarom hebben we mentoren nodig, of dit nu ouders, vrienden, leraren of collega's zijn. Mijn meest gewaardeerde mentoren waren diegenen die hun e-mails altijd eindigden met "laat het me weten als je nog meer vragen hebt of als ik je nog met iets anders kan helpen." Gevoelige mensen weten wat het is om door het bomen het bos niet meer te zien en zij gebruiken hun eigen ervaringen in de communicatie en omgang met anderen. Hierdoor zijn ze een soort van veilige emotionele haven.

8. Ze houden van het cultiveren van vriendschappen

Misschien heb je een baas of een school directeur gehad die altijd wist wanneer je jarig was en je dan ook persoonlijk kwam feliciteren. Sommige mensen vinden dit misschien een beetje te overweldigend, maar sensitieve personen nemen de tijd om dit soort dingen te doen voor anderen omdat ze weten dat iedereen het fijn vind om gewaardeerd te worden.

9. Zij waarderen elementaire beleefdheid

Onderdeel van het hebben van een positieve instelling, of je nou op school zit of aan het werk bent, draait om communicatie die iedereen het gevoel geeft dat ze gezien en behandeld worden als mens. In dit digitale tijdperk waarin we constant onderbroken worden door de ping van onze telefoon of email kunnen we onbewust minder collegiaal of professioneel gedrag vertonen en hierdoor creëren we een oncomfortabel of onplezierige atmosfeer die het belangrijke werk wat we doen in de weg staat.

Vaak zien we begroetingen als "goede morgen" en "Hoe gaat het met je?" alleen maar als een formaliteit, maar sensitieve personen vragen dit omdat ze het echt willen weten. Als een leidinggevende een last-minute meeting afsluit met "Bedankt iedereen dat je op korte termijn je schema nog even kon omgooien voor deze meeting", communiceert ze naar haar medewerkers dat ze nu tijd en een werk ethiek op prijs stelt.

10. Ze zorgen ervoor dat iedereen zijn eigen gewicht draagt

Als je op mij lijkt, dan had je vroeger waarschijnlijk altijd de pest aan groepsopdrachten, omdat jij meestal degene was die het meeste werk verrichte. Als een gevoelig persoon de leiding neemt, verzacht je vaak dit probleem. Als ik de leiding had over onze groepsopdracht, dan kreeg iedereen zijn eigen taak om te doen. Ook hield ik regelmatig contact met iedereen om de voortgang te bewaken. Dit had twee doelen: allereerst zorgde het ervoor dat iedereen evenveel werk deed en als tweede dat iedereen het gevoel had evenveel te hebben bij gedragen aan de opdracht. Dit alles komt de team geest enorm ten goede.

Wil je geen enkel artikel meer missen? Dat kan! Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Herken je je in bovenstaande maar zijn er toch nog wat dingen waar je tegen aanloopt of waar je hulp bij zou kunnen gebruiken? Plan dan een afspraak met mij in voor een Moeiteloos Jezelf zijn sessie.

Ja, ik wil graag moeiteloos mezelf zijn!
Download de Overtuigingen Transformatie Tool

 

 

 

Wij hebben ook een hekel aan spam!

Wil je meer vrijheid & helderheid in je leven?

Plan jouw Doorbraak Sessie!